onsdag 16 mars 2011

Soppa på en söndag?

Från min -numera- matlagningsbibel Hälsokokboken, hittade jag för ett tag sedan ett recept på en god vardagssoppa som jag lagade till lunch i söndags. Massor med nyttiga rotfrukter i, som till och med vår mest kräsna tjej i familjen slevade i sig med liv och lust.
Billig (räknade på att de sammanlagda ingredienserna till soppan kostat ca 30 kronor för 5 portioner+ en matlåda = 5:-/portion), över förväntan god och superenkel att göra! Kan ju inte bli bättre till vardags?

Här kommer det trevliga receptet:

Köttfärs- och rotfruktssoppa
för 4 portioner (stora, uppenbarligen, eftersom vår sats räckte till 6 portioner)

  • 7 dl rivna rotfrukter (morötter, kålrot, palsternacka, rotselleri tex)
  • 1 gul lök
  • olivolja
  • 13 dl vatten
  • 3 msk kalv- eller oxfond eller 2 buljongtärningar (jag tog en grönsakstärning och en skvätt oxfond, i brist på annat)
  • 3 msk tomatpuré
  • 1- 2 lagerblad
  • 2 tsk timjan
  • salt och svartpeppar
  • 500 g nötfärs (eller blandfärs om man hellre vill)
Skala och riv rotfrukterna och löken grovt. Häll lite olja i en stor kastrull och lägg i rotfrukterna och löken och rör om ett par minuter.
Tillsätt vatten, fond (alt. tärning), tomatpuré, och kryddor. "Smula i" den råa köttfärsen direkt i grytan och låt koka i ca 15- 20 minuter.
Smaka av och tillsätt ev mer tomatpuré eller kryddor. Strax innan servering rörde jag ner lite hackad färsk basilika (som ju inte ska koka) och det gav en extra smak och färgklick på det hela!
Vi åt grovt knäcke med ost till, men ett fullkornsbröd eller liknande är säkert också en fullträff.

Happy cooking! :-)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

••♥Tack för att du lämnar en liten hälsning till mig!♥••