onsdag 16 september 2009

Plommonår

I år är verkligen ett riktigt plommonår! Eller skördeår kanske man ska säga för bär, svampar, äpplen mm har ju frodats ordentligt hela sommaren och hösten.
Förra året beskar vi vårt plommonträd i hopp om att det inte skulle bli så mycket frukt i år. Fel. Plommonen hänger som vindruvsklasar från grenarna och vi har fått stötta upp med reglar för att de inte ska gå av!

Vi har skickat med påsvis med plommon till förskolan och skolan, Stefan har tagit med sig till jobbet och jag har haft med mig till pysselträffar. I trädet har vi hängt skyltar till förbipasserande om att hjälpa oss att äta upp, och även en korg med dagligen nyplockade frukter till brevbäraren och tidningsbudet har vi spikat upp!
Det är svårt med plommon, jag vet inte så mycket man kan göra med dem förutom att äta direkt ifrån trädet. Hade det varit äpplen hade vi ju haft pajer, sylt, kräm osv på längden och tvären i frysen nu.
Plommonrecept, någon?

8 kommentarer:

 1. Underbara ser de ut, synd bara att det är svårt att hitta på ngt med dem. Har inte ett enda recept att rekomendera... Sorry!
  Kram Aase

  SvaraRadera
 2. Svårt med plommon, goda att äta från trädet, men annars har jag inget gott att rekomendera!!
  Kramiz...

  SvaraRadera
 3. va gulligt av er att bjuda brevbäraren och förbipasserande på plommon =)
  Min mormor brukade göra jättegod plommonmarmelad, har dock inget recept..

  SvaraRadera
 4. Underbart...jag tar gärna några. Tästa plommonchutney annars. Gott till tapas, kötträtter och framför allt, ostbrickan.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Jättegott med plommonmarmelad... önskade jag hade så mycket plommon. Kokade alltid en massa marmelad förr när jag hade tillgång till plommon och gav bort burkar när jag hälsade på någon, alltid uppskattat.

  SvaraRadera
 6. oj jag tyckte att vi hade mycket plommon, men ni har i överflöd... och man kan ju inte äta hur många plommon som helst utan att det får konsekvenser ;) man kan göra plommon vin ska visst vara jättegott.
  Kram Ramona

  SvaraRadera
 7. Här hittardu säkert något intressant att prova: http://www.matklubben.se/recept/plommon

  SvaraRadera
 8. PAJ! Plommonpaj! Det gör svärmor och det är supergott! Smulpaj (med fiberhavregryn) tycker jag är godast.

  "Buuna beev" - stackars postgubbar som dagligen blir matade med sånt som "inte är ba för umpan!" *hihi*

  *mums*
  Kram kram

  SvaraRadera

••♥Tack för att du lämnar en liten hälsning till mig!♥••